Soluții sustenabile pentru ciclul menstrual - Cum să ai o menstruație fără plastic!

Soluții sustenabile pentru ciclul menstrual - Cum să ai o menstruație fără plastic!

Până nu de mult, să vorbești despre "acea perioada din luna" era un adevărat tabu. Din fericire, în prezent putem discuta liber despre menstruație și igienă menstruală.

În ultimii ani, impactul schimbărilor climatice a tot mai pronunțat și a devenit nu doar indicat, ci absolut necesar să ne schimbăm cu toții modul de viață într-unul mai eco-friendly și să renunțăm la plastic și la produsele de unică folosință.

Dar ce facem cu produsele de igienă menstruală, atât de necesare, dar cu un puternic impact negativ asupra mediului?

 

2.5 milioane de tampoane, 1.4 milioane de absorbante și 700 000 de panty liners ajung la gunoi într-o singură zi doar în UK! O femeie are în medie 450 de menstruații de-a lungul vieții. Un tampon sau un absorbant necesită să fie schimbat la aproximativ 4 ore, ceea ce face ca o femeie să utilizeze în medie 20 de tampoane/ absorbante la o singură menstruație! Imaginați-vă cât plastic ajunge la gunoi în fiecare zi, lună și an - sunt cifre năucitoare! 

Din fericire, este foarte ușor să trecem la soluții eco-friendly, este important doar să ne informăm și să alegem metodele care ni se potrivesc cel mai bine. 

Absorbantele textile

În cazul absorbantelor textile, la fel ca și în cazul scutecelor textile, singurul tău regret va fi că nu le-ai încercat mai repede! :D Poate că multe dintre voi aveți în minte imaginea cârpelor folosite în trecut în timpul menstruației, însă adevărul este că absorbantele textile de ultimă generație nu au nimic în comun cu acelea, ci sunt subțiri, flexibile și foarte absorbante. În plus, sunt confecționate din fibre naturale organice și se simt foarte plăcut pe piele, iar sistemul de prindere, în general cu capse, face ca absorbantele să stea la locul lor chiar și în timpul unor mișcări mai solicitante. Stratul exterior de PUL face ca lichidul să rămână la locul lui și să nu se scurgă. 

Noi am selectat în shop-ul nostru branduri cu experiență în producerea absorbanțelor textile precum Baba+Boo, Imsevimse sau Charlie Banana, toate de calitate premium. 

În plus, absorbantele textile au printuri și culori simpatice, care te vor face să zâmbești și să le folosesti cu plăcere :)

ABSORBANTE TEXTILE

 

De ce să începi să folosești absorbante textile?

  • Sunt sănătoase! Nu conțin substanțe chimice nocive, parfum sau plastic

  • Au un impact minim asupra mediului, sunt zero waste și zero plastic

  • Sunt economice! De-a lungul vieții, o femeie folosește în medie 12,000-16,000 de absorbante! La un calcul simplu, vei realiza suma ridicol de mare pe care o cheltui pentru absorbantele de unică folosință!

 

 

Absorbantele și tampoanele de unică folosință

 

Unul din principalele motive pentru care femeile nu aleg absorbantele textile este acela că necesită spălare, uscare, depozitare și nu își doresc sau nu au timp să se “complice” cu aceste lucruri. Vestea bună este că există atât absorbante cât și tampoane de unică folosință ecologice, fără plastic și substanțe chimice nocive pentru organism.

Natracare este primul brand de produse menstruale organice de unică folosință pe care l-am adus la Bebepufulete și produsele lor ne-au cucerit! Se simt foarte plăcut pe piele, sunt ușor de utilizat și foarte eficiente! Acestui brand i s-a alăturat și FLO, brand al cărui scop este să le facă pe femei să se simtă sănătoase, puternice, frumoase și încrezătoare, chiar și în timpul menstruației! Printre produsele Flo, găsiți și absorbante cu miez de cărbune sau confecționate din bambus, foarte eficiente și 100% naturale!

 

 

De ce să utilizezi absorbante și tampoane de unică folosință ecologice?

  • Nu conțin plastic, parfum, inălbitori sau alte substanțe chimice nocive

  • Sunt realizate din bumbac organic, blând cu pielea ta

  • Aplicatoarele tampoanelor sunt realizate din carton compostabil

  • Cutiile în care sunt ambalate sunt realizate din carton reciclat

  • Folia de plastic care împiedică scurgerile și ambalajul individual sunt confecționate din BIO-plastic, confecționat sustenabil, din plante, fără derivați petro-chimici

 

ABSORBANTE SI TAMPOANE ECO



Cupa menstruală

Cupa menstruală este o “invenție” relativ recentă, însă devine tot mai populară printre femei datorită eficienței și ușurinței cu care se folosește. Practic, așa cum îi spune și numele, este o cupă confecționată din silicon de grad medical care se introduce în interiorul vaginului și colectează sângele menstrual. Spre deosebire de restul produselor pentru igienă menstruală, cupa are capacitatea de a colecta mult lichid, fiind necesară golirea ei doar la 8 - 12 ore, ceea ce o face perfectă pentru a fi purtată întreaga zi la birou, în timpul activităților sportive sau a înotului!

CUPA MENSTRUALA

În acest moment, la noi în shop veți putea găsi cupa menstruală Lamazuna, confecționată din silicon medical Platinum, de cea mai înaltă calitate. Cupa menstruală Lamazuna vine la pachet cu un săculeț textil din bumbac organic, certificat GOTS, foarte drăguț, în care poți păstra cupa menstruală atunci când  nu o folosești. De asemenea, cupa vine în două variante de mărime, 1 dacă ai un flux light, normal și mărimea 2 dacă ai un flux abundent sau dacă ai avut până acum o naștere normală (vaginală).

 

 

De ce să alegi cupa menstruală?

  • Este o metodă foarte economică - o cupă are o durata de viață de aproximativ 10 ani!

  • Este sigură! Spre deosebire de tampoanele interne, nu poate provoca Sindromul Șocului Toxic

  • Colectează mult mai mult lichid menstrual decât absorbantele sau tampoanele

  • Este o alegere 100% ecologică, prietenoasă cu mediul
  • Poate fi utilizată de femeile care au sterilet intrauterin.

 

Așadar, există în acest moment foarte multe variante pentru a transforma perioada menstruală într-una cu adevărat sustenabilă, iar benefiicile asupra sănătății tale nu sunt deloc de neglijat! Sper că informațiile de mai sus să îți fie de folos.

Înapoi la blog

Scrieți un comentariu

Rețineți: comentariile trebuie să fie aprobate înainte de publicare.