Scutecele textile - Alegerea naturală, sănătoasă, ecologică și economică pentru tine și puiul tău! - bebepufulete

Scutecele textile - Alegerea naturală, sănătoasă, ecologică și economică pentru tine și puiul tău!

Ai auzit de scutecele textile, dar te-ai pierdut în denumiri și ți se pare super complicat? Îți doreșți să treci pe scutece textile dar nu știi de unde să începi? Această serie de postări este pentru tine! Vei afla tot ce este necesar despre utilizare, întreținere și achiziție, iar Andra te va ghida pas cu pas în lumea aparent complicată, dar minunatată și plină de culoare a scutecelor textile! 

În aceasta prima parte, vei regăsi avantajele scutecitului textil, dar si detalii despre necesarul de scutece la început de drum.

 

Ca orice mamă aflată la început de drum, am încercat să caut și să aleg tot ce era mai bun pentru copilul meu. Când copilul vine pe lume, în jurul lui se creează o adevărat industrie: care e cel mai bun pat, cărucior, baby carrier, scoică, etc. Însă când vine vorba de scutece, majoritatea părinților nu se gândesc prea mult ce să aleagă. Pur și simplu scutecele se cumpără la bax, din hypermarket și atât. Se pun pe copil apoi se aruncă și gata, trecem la următorul. Din fericire tot mai mulți părinți au început să își pună problema scutecelor. Pentru că da, scutecele pot fi o adevărată provocare, începând de la costurile totale, până la deșeurile care rămân în urmă.

Așadar am început să studiez problema și am dat peste scutecele textile. Pentru o mămică începătoare, tot conceptul poate fi incredibil de copleșitor, mai ales dacă începe să se interseze despre acest tip de scutece după ce a venit pe lume bebelușul și timpul pe care îl are la dispoziție e mai limitat. Există multe tipuri de scutece, multe mărci, multe articole, site-uri și totul poate fi derutant, unele mame pot chiar să ajungă să renunțe din cauza aceasta, chiar înainte de a începe. În plus, mai există și mituri sau concepții greșite despre aceste scutece, lucru care ii sperie pe viitorii părinți. Bunicii și părinții noștri și chiar și noi (majoritatea) am crescut cu scutece textile, alte variante nu erau și totodată nu existau mașini de spălat performante și nenumărate mărci de detergenți.

 

De ce am ales să folosesc scutecele textile?
  • Scutecele textile sunt ecologice

Pentru un singur copil, de la naștere până la oliță, se folosesc în jur de 6000 de scutece. Datorită faptului că scutecele de unică folosință au în interior un gel care reține umezeala, vârsta la care copiii renunță la scutece a crescut până aproape de 2,5 ani. Aceste scutece totalizează undeva la o tonă de gunoi, care are nevoie de 500 de ani sau mai mult ca să dispară de pe suprafața Pământului. În altă ordine de idei, resursele necesare pentru producerea și distribuirea scutecelor de unică folosință sunt imense. Energia consumată pentru spălarea scutecelor textile este mult mai mică decât energia consumată pentru producerea scutecelor de unică folosință.

 

  • Nu conțin substante chimice periculoase și nu irită fundulețul copilului

În scutecele de unică folosință se găsesc chimicale, inclusiv clor, parfum și dioxină, care cauzează iritaţii. Există diverse studii care au legat infertilitatea la băieți de folosirea scutecului de unică folosință datorită faptului că acestea țin căldură prea mare testiculelor, ducând la scăderea numărului de spermatozoizi. Câteva dintre chimicalele folosite în scutecele de unică folosință rezultă în urma albirii cu clor a acestora – dioxina fiind unul dintre ele. Dioxina este un produs chimic cargiogenic listat de către EPA (Environmental Protection Agency) ca fiind cel mai toxic dintre produsele chimice care cauzează cancer, boli de ficat și slăbirea sistemului imunitar. Scutecele de unică folosință mai conțin polyacrylat, un polimer (SAP) foarte absorbant care se transformă în gel când este umed. O substanță similară se găsește în absorbanțele feminine.  Scutecele textile nu contin aceste chimicale!

  • Scutecele textile sunt economice!

Un copil are nevoie de aproape 6000 de scutece în 24 de luni de viață. Prețul mediu pentru un scutec de unică folosință este de 1 leu. Aproximativ 7 scutece/zi x 1 luna = 210 scutece. În medie copii merg la oliță la 2,6 ani adică folosesc aproximativ 6300 în acest timp, la un cost total de 6300 lei!

Un stoc de scutece refolosibile poate costa între 1500 și 2500 ron, în funcție de tip și marcă. Scutecele pot fi achiziționate și în perioade de reduceri sau pachete de încercare sau economice, care sunt mai ieftine.  Dacă la aceste costuri se adaugă banii folosiți pentru apă, electricitate, detergent și, ocazional, scutece de unică folosință biodegradabile, costurile tot nu se ridică la nivelul costurilor pentru scutecele de unică folosință.

  • Copilul va merge mai repede la oliță

Copiii care folosesc scutece lavabile vor merge mai repede la oliță. De ce? Pentru că ei simt scutecul ud și le va fi mai cunoscută senzația, vor ști când urmează să facă. Scutecele de unică folosință împiedică acest lucru, copilul nu simte umezeala, astfel nu va înțelege ce face corpul său. Vârsta medie la care merg copiii la oliță/ toaletă a crescut de când s-au introdus scutecele de unică folosință. În Marea Britanie este 2 ½ ani, iar în Statele Unite este 3 ani. Acum 30 de ani era de 18 luni în Statele Unite.

  • Vreau ce e mai bun pentru copilul nostru

Cumpărăm hăinuțe din bumbac organic, mâncare bio, cele mai bune jucării, însă la problema scutecelor nu se mai gândește nimeni. Copiii stau în scutece de plastic 24 de ore din 24 aproape doi ani de zile. Cu siguranță confortul copilului e la fel de important ca și toate celelalte aspecte din viața lui. 

 

 

Și totuși, de câte scutece lavabile am nevoie pentru un copil?

După ce am hotărât că voi folosi scutece textile pentru bebelușul meu, asumându-mi argumentele pro de mai sus, a venit întrebarea firească: de câte scutece aș avea nevoie pentru copilul meu? Știm că la început copiii se schimbă foarte des, chiar și de 12 ori pe zi, ca mai apoi acest număr să scadă. La fel se întâmplă și cu scutecele textile? Răspunsul la această întrebare depinde de mai mulți factori: vârsta copilului, cât de des vor fi spălate (o dată pe zi, la două sau trei zile), timpul de uscare al scutecelor, timpul de uscare în funcție de materialul din care sunt făcute scutecele (bumbac, bambus, cânepă, microfibră).

Dacă vreți să le folosiți tot timpul, pentru un copil de până într-un an majoritatea producătorilor (blogurilor, mămicilor, magazinelor etc.) recomandă cam 15-20 de scutece, eu aș zice maxim 25.  După vârsta de un an e nevoie de mai puține, pentru că un copil mai mare udă scutecul mai rar.

Scutecele cu buzunar pot fi schimbate mai rar deoarece stratul ce vine în contact cu pielea copilului duce umezeala mai departe la stratul absorbant, fiind astfel ținută departe de piele.

Alte variante de scutece sunt cele tradiționale sau prefolds, împreună cu chiloțelul de protecție. Pentru prefolds sau fitted este nevoie de 1 chiloțel de protecție la 4-6 scutece. Protectuile se pot refolosi, spalandu-se între schimbări iar pantalonașii din lână trebuie tratați cu lanolină și spălați o dată sau de două ori pe luna.

Puteți începe cu un număr mai mic de scutece, urmând ca stocul să crească treptat. Nu e nevoie să cumpărați tot stocul deodată. Nu vă panicați dacă nu reușiți să faceți un stoc complet de scutece încă de la început. Există mame care combină la început scutecele lavabile cu cele de unică folosință biodegradabile.

Cât de des se spală scutecele textile?

Mai jos aveți un tabel preluat de pe www.adelle.ro în care se poate vedea de câte scutece este nevoie în funcție de cât de des spălăm:

Spalare zilnica La fiecare 2 zile la fiecare 3 zile
Pana la 6 luni         10-12        20-24         30-36
6-12 luni            8-10         16-20         24-30
12-24 luni          6-8      12-16       18-24
la olita           2-4          4-8

         6-12

 

Inserturile din microfibră ale scutecelor se usucă mult mai repede decât cele din material precum bambusul, cânepa sau bumbacul. De altfel, cânepa și bambusul au cel mai mare timp de uscare. Primăvara și toamna scutecele se usucă mai greu decât iarnă și vara. Vara se pot pune la soare (soarele scoate și petele din scutece) iar iarna pe un suport lângă calorifer. În altă ordine de idei, timpul de uscare depinde și de tipul de scutec. Astfel, un scutec cu buzunar se va usca mult mai repede decât un scutec AIO (All-în-One) deoarece buzunarul (scutecul propriu-zis) se usucă separat de inserturi, pe când la un scutec AIO, inserturile sunt fie cusute cu totul de scutec fie parțial și de aici rezultă un timp de uscare mai îndelungat.

Urmărește blogul în continuare pentru a afla care sunt principalele tipuri de scutece textile și care sunt avantajele și dezavantajele fiecărui tip în parte.

Pe curând!

Înapoi la blog

Scrieți un comentariu

Rețineți: comentariile trebuie să fie aprobate înainte de publicare.